Succesvol Uitbesteden
Job van Oirschot
Succesvol Uitbesteden
05/06/2023
3 min
0

Het Proces

05/06/2023
3 min
0

Hoe verloopt zo'n samenwerking met van Oirschot Product Bemiddeling (VOP)

We gaan je meenemen in Het Proces; Alle stappen die doorlopen worden om het uitbesteden van je metaalproductie in het buitenland tot een succes te maken.

Een keurig overzicht van Stap 1 tot en met Stap 5, tot we tot de ontdekking kwamen dat het ook belangrijk is een juiste omschrijving van onze klant te geven. We gaan daarom beginnen met:

Stap 0: De klant die past bij VOP

Original Equipment Manufacturers (OEM’ers), die een (eigen) product maken wat grotendeels bestaat uit metaal, de partners waar VOP mee werkt zijn constructiebedrijven die gespecialiseerd zijn in metaalproductie.

We hebben een "zijlijntje". waar het draait om het inkopen van goedkope(re) hydrauliekoplossingen uit Bulgarije of Servië. Wel is het belangrijk om hierbij aan te geven dat deze partners fabrikanten/leveranciers zijn van zogenaamde standaard componenten. Denk aan cilinders, rijmotoren, ventielenblokken, enz. Ze kunnen belangrijke standaard componenten in het door jou uitgedachte systeem voordeliger leveren. Het zijn géén partners die met jou samen een systeem vanaf "scratch" gaan bedenken.

Stap 1: Technische tekeningen

Als we het hebben over de eerste stap, is dit een zeer belangrijk thema. Namelijk technische tekeningen, technische tekeningen zijn het "bouwboek"  van jouw product, waar belangrijke zaken vermeld staan, o.a. materialen en toleranties. Het is essentieel dat jij technische tekeningen hebt van jouw product om via VOP succesvol te kunnen uitbesteden.

Natuurlijk zijn wij bekend met het "risico" van het uitgeven van jouw intellectueel eigendom, daarom vermelden we graag dat het voor onze partnerfabrikanten, die al decennialang zaken doen met West-Europa, geen enkel probleem is om een NDA / geheimhoudingsverklaring te tekenen alvorens ze jouw tekeningen ontvangen.

Stap 2: Communicatie (voordeur)

Voor een goed aanbod is het van belang dat je een partnerfabrikant inzicht verschaft in de aantallen die jij verwacht te produceren (op jaarbasis) en hoe je deze afname wilt verdelen over het jaar. Via deze weg is het mogelijk voor de fabrikant om jouw "begrote" productie zo efficiënt mogelijk in te gaan richten. Als de fabrikant in staat is jouw productie zo efficiënt mogelijk in te richten leidt dit automatisch tot het meest aantrekkelijke aanbod! Naast een optimaal aanbod is het ook belangrijk zaken zoals garantieafhandeling. levertijden, benodigde certificaten e.d. bij de "voordeur"  te bespreken om verrassingen tijdens het proces te voorkomen.

Liever luisteren? Hieronder de aflevering Het Proces op onze Podcast

Stap 3: Het aanbod

Wanneer jouw technische tekeningen (mét of zonder NDA/geheimhoudingsverklaring) bij de fabrikant liggen en de aantallen en afnamewijze bekend is, komt er een aanbod van onze partnerfabrikant.

Hierbij geven wij aan, dat het eerste aanbod van een fabrikant misschien niet direct jouw gewenste prijs is, maar de prijs zal in praktisch alle gevallen al lager zijn dan jouw huidige inkoopprijs en zal waarschijnlijk nog verder kunnen dalen nadat de fabrikant jouw product vaker heeft geproduceerd. Waarom? Hoe meer ervaring onze fabrikant heeft met het produceren van jouw product(en), hoe gestroomlijnder/efficiënter dit gaat, wat ervoor zorgt dat de fabrikant jouw product steeds "voordeliger" kan produceren. (Leergeld)

Iets wat niet per se in deze aflevering wordt besproken maar wel van groot belang is! “Hoe meer toegevoegde waarde, hoe groter jouw voordeel.” Onze partners in het buitenland werken met soortgelijke machines als hier in het Westen, het voordeel haal je voornamelijk uit de arbeidskosten, hoe meer toegevoegde waarde, hoe meer "manuren", hoe groter jouw voordeel.

Stap 4: Prototype / 0-serie

Even afhankelijk van het soort product zetten we nu de stap om een proefproduct te produceren. Bij "grote" producten betekent dit vaak één prototype, bij "kleinere" producten werken we veelal met een 0-serie, ofwel een kleine eerste serie.

Dit prototype of deze 0-serie wordt geproduceerd en vervolgens geëvalueerd door jou, dit kan op locatie bij de partnerfabrikant of na verzending bij jou thuis. Het voordeel van een bezoek aan de partnerfabrikant is het feit dat je wat meer gevoel krijgt bij de desbetreffende fabrikant. Goed voor het wederzijds vertrouwen en een mooie kans om de faciliteiten, werkwijze, kwaliteitscontrole en aanwezige certificaten te bekijken/beoordelen.

Het is mogelijk dat bij de evaluatie van jouw prototype of 0-serie nog wat fouten / uitdagingen zitten. Als dit het geval is, wordt er overlegd wat de volgende stap (pen) is/zijn. Dit kan zijn dat er een tweede prototype of 0-serie geproduceerd wordt. Iedereen is altijd overtuigd van de gewenste kwaliteit alvorens er wordt besloten tot serieproductie.

Liever kijken? Hieronder de aflevering Het Proces op OutsourcingTV


Stap 5: Opzetten van serieproductie.

Als alle voorgaande stappen succesvol zijn verlopen kun je overgaan tot serieproductie.

Tot slot: Gericht aan onze trouwe kijkers en/of luisteraars:

Heb je specifieke vragen? Stel ze aan ons! Voor ons een inspiratie om een aflevering te maken rondom jouw vra(a)g(en).

Reacties
Categorieën