Het Bewijs
Succesvol Uitbesteden
Job van Oirschot
Succesvol Uitbesteden
07/07/2022
3 min
0

Het Bewijs

07/07/2022
3 min
0

Het Bewijs

De zevende aflevering gaat over “Het Bewijs”  ofwel onze case-study. Arjan komt voor het eerst in contact met Hamevac via het VANO-verleden. VANO produceerde en verkocht onder andere minishovels en hierbij werd soms gebruik gemaakt van vacuüm. Deze vacuümapparatuur werd bij Hamevac gekocht. Er ontstond al vrij snel een klik tussen VANO en Hamevac, wat ertoe leidde dat VANO en Hamevac ook samen op beurzen stonden.

Hans van Nifterik, de oprichter van Hamevac is de uitvinder van de Bestratingsmachine gebruikmakend van vacuüm. Naast het zijn van de uitvinder heeft Hamevac ook daadwerkelijk een wereldrecord gevestigd in Rotterdam, wat is opgenomen in het Guinness Book of Records. 1201 m2 straatwerk in 8 uur (één werkdag) met gebruik van Hamevac vacuüm.

Wat is het voordeel van vacuüm ten opzichte van een klem?

 

Je kunt met een klem niet de lagen klinkers aansluiten zonder ze het laatste stukje te laten "vallen", de klem zit in de weg.

Met vacuüm kun je wél precies naast elkaar leggen, de zuignappen zitten boven op de klinkers en niet langszij, hierdoor is er geen barrière die ervoor zorgt dat de lagen niet precies tegen elkaar gelegd kunnen worden.

Met vacuüm kun je heel precies leggen, je hoeft de klinkers immers niet te laten "vallen" maar je kunt ze echt neerleggen.

Hoe is de link ontstaan tussen VOP en Hamevac? 

 

Toen VOP werd opgericht moest er ergens een start worden gemaakt. Het doel achter de oprichting van VOP was het gebruiken van ervaring om OEM’ers in de Benelux te verbinden met fabrikanten in Oost-Europa. Arjan was al bekend met Hamevac en voelde zich genoeg op zijn gemak bij dit bedrijf om de start te maken.

Liever luisteren? Hieronder de aflevering Het Bewijs op onze Podcast

Wat heeft de samenwerking tussen VOP en Hamevac opgeleverd? 

Hamevac maakte in den beginne voornamelijk “One-off” producten, een voorbeeld hiervan is een bestratingsmachine of de verschillende producten die werden gemaakt voor betonfabrikanten.

De bestratingsmachine opende de weg naar de GWW-sector. In de GWW-sector kwam meer en meer vraag naar kleine(re) (vacuüm)machines om spullen te tillen en te (ver)leggen. Voornamelijk door de sterke opkomst van Arbo-technisch verantwoordelijk werken.

Michiel van Nifterik, de zoon van de oprichter, heeft hierop ingespeeld. Via Michiel onstond de eerste VHA, ofwel het Vacuüm Hef Apparaat. Voornamelijk gericht op het (ver)leggen van Stelcon platen.

De productie van Hamevac producten werd altijd al uitbesteedt, echter uitsluitend in Nederland. Doordat de productie in Nederland plaatsvond was het voor Hamevac eigenlijk niet mogelijk om interessant te zijn voor dealers en/of importeurs (te kleine marge).

Via de samenwerking met VOP is de productie overgegaan van Nederland naar Oost-Europa. Dit leverde voldoende nieuwgevonden marge op om ook interessant te zijn voor dealers en/of importeurs in plaats van slechts voor de eindgebruiker(s).

Deze transitie heeft ervoor gezorgd dat Hamevac in de jaren die volgden is uitgegroeid van een bedrijf wat vrijwel uitsluitend leverde aan de eindgebruiker, naar een bedrijf met een internationaal dealernetwerk.

Door deze transitie werd de effectieve markt voor Hamevac vele malen groter. Gedurende de inmiddels ruim 10 jaar lange samenwerking tussen VOP en Hamevac is de omzet (geleidelijk) vervijfvoudigd, het team is inmiddels verviervoudigd en tot op de dag van vandaag groeit Hamevac door.

Liever kijken? Hieronder de aflevering Het Bewijs op OutsourcingTV


Korte samenvatting; wat is er precies gebeurd?

  1. Hamevac is middels de samenwerking met VOP haar productie gaan uitbesteden naar Oost-Europa.
  2. Het uitbesteden van de productie naar Oost-Europa leidde tot lagere productiekosten.
  3. Door lagere productiekosten nam de marge van Hamevac toe.
  4. Deze nieuwgevonden marge zette Hamevac in om de transitie te maken van het leveren aan de eindgebruiker naar het leveren aan dealers en importeurs.
  5. De verschillende dealers en importeurs leveren Hamevac producten aan de eindgebruiker, wat de naamsbekendheid van Hamevac doet groeien.
  6. De gevraagde aantallen van Hamevac producten stijgt, er worden meer en meer dealers beleverd en in steeds meer verschillende landen worden samenwerkingen gestart met importeurs.
  7. De markt (de eindgebruiker) geeft feedback aan dealers en/of importeurs, deze waardevolle feedback wordt via dealers/importeurs teruggekoppeld naar Hamevac.
  8. Deze feedback leidt tot productinnovatie en/of nieuwe producten.
  9. Het ontwikkelen van nieuwe producten gaat gemakkelijker omdat er via de dealers en/of importeurs direct een afzetmarkt voor is.

Tot slot een afsluiter: Wat is de betekenis van Hamevac?

Officieel: Handelen met vacuüm

Met een knipoog: Hans (de oprichter) met vakantie

Reacties
Categorieën