Duidelijke Taal

Duidelijke taal.

Deze aflevering heet “Duidelijke taal”, maar we beginnen het gesprek met tekeningen en het belang hiervan.

Wat is de waarde van tekeningen én wat is het verschil tussen Oost- en West-Europa met betrekking tot de waarde van tekeningen?

Tekeningen zijn van enorm belang, simpelweg omdat jouw tekeningen het bouwboek (materialen, toleranties, eventuele nabewerkingen etc.) zijn voor hetgeen jij wilt gaan uitbesteden.

Tekeningen zijn altijd van groot belang, in Nederland kunnen we echter vaak prima aan de slag met schetsjes en/of modellen, maar zeker in Oost-Europa is de waarde van tekeningen enorm. Dit door cultuurverschillen, het is verder weg (minder makkelijk om even langs te rijden), eventuele taalbarrière, cultuurverschil wat betreft hierarchie (stap voor stap; kost veel tijd) en initiatief nemen (durven geen initiatief te nemen/wordt niet gewaardeerd);


Liever luisteren? Hieronder de aflevering Duidelijke Taal op onze Podcast

Welke zaken moeten echt duidelijk zijn voordat je je productie in het buitenland gaat uitzetten? 

Wat voor aantallen heb je nodig (op jaarbasis)? Verwacht je 100 producten te verkopen over een heel jaar, ga dan niet 10x 10 stuks uit onderhandelen, maar onderhandel in 1x 100 stuks, in 10 series van 10.

Dit is handig voor de fabrikant; dit biedt de fabrikant namelijk de mogelijkheid om zo efficiënt mogelijk te produceren.

Dit levert voordelen voor beide; jij een gunstigere prijs voor grotere aantallen (afname); de producent lagere productiekosten, simpelweg door de mogelijkheid de materialen in grotere hoeveelheden kan inkopen én de gehele jaarafname zo efficiënt mogelijk kan produceren.


Liever kijken? Hieronder de aflevering Duidelijke Taal op OutsourcingTV



Waarom heb je, met oog op toeleveren, een ijzeren discipline nodig?

Dit heeft met name betrekking op (potentiële) klanten die heel veel bewerkingen (assemblage, poedercoaten, verpakken, etc.) in het buitenland laten uitvoeren. In dit geval is niet ongebruikelijk dat jij ook componenten aan zal leveren aan de betreffende fabrikant. Als je weet dat de fabrikant een week nodig heeft voor assemblage van jouw product, moeten de aan te leveren componenten wel op locatie zijn in de week VOOR de leverweek van de fabrikant. Hij heeft immers een week nodig om de componenten te assembleren. Verder is het niet ongebruikelijk dat jij de hierboven genoemde componenten ook weer krijgt van verschillende leveranciers, met dit in het achterhoofd adviseren wij onze klanten dan ook altijd om jaarplanningen te maken; dit maakt het hebben van een ijzeren discipline wat gemakkelijker.

Het start met een gedisciplineerde planning maken, wanneer krijg jij de componenten van jouw leveranciers, hoeveel tijd kost het transport van de componenten van jou naar de fabrikant, stroomlijn deze handelingen zodat er niemand (jij, de fabrikant, jouw klant) op zijn/haar spullen zitten te wachten.